KOSMO SOUND – ANTENNA

Van dub- en reggaemuziek verwacht je in eerste instantie dat die uit Jamaica afkomstig is, hoewel er ook in Amerika en Engeland ettelijke formaties zich aan deze muziekstijlen begeven. Dat dit genre ook door een Gentse groep gespeeld wordt ligt echter veel minder voor de hand. Toch is dub- en reggaemuziek het geliefkoosde soort muziek die het Gentse zestal ‘Kosmo Sound’ op plaat zet en op de Belgische podia ten gehore speelt.

Die podia werden reeds sinds hun oprichting eind 2016 begin 2017 gefrequenteerd, in 2018 verscheen een eerste EP van ‘Kosmo Sound’ en nu is er ook een officiële debuutplaat van deze band rond gitaristen Edmund Lauret en Cyriel Vandenabeele, bassist Mattias Geernaert, keyboardsspeler Bos Debusscher, saxofonist Ambroos De Schepper en drummer Marius Couvreur. Dat eerste geheel instrumentale album kreeg de titel “Antenna” en wil de background uit de jazzwereld van de meeste bandleden niet verhelen. Ze hebben trouwens allemaal een muzikaal verleden bij meerdere andere groepen en (echt waar) geen enkel bandlid beschikt over gekrulde dreadlocks.

Er staan negen tracks op deze plaat waarvan de nummers “Aunt Sister Lydia”, “Teddy Dub” en “Fortune” door Marius Couvreur werden gecomponeerd. “Booh” en “Hofstr.” werden door Mattias Geernaert geschreven en Bos Debusscher tekende voor “Rank”, “Yeasterday” en “Yeasterdub”. De enige gecoverde track “Footprints” is de titeltrack van het gelijknamige album uit 1990 van de Amerikaanse vertolker van wereldmuziek Jai Uttal.

Zoals het hoort bij dub-muziek domineren de zware basklanken en de stevige drumpartijen in al deze nummers. Ook een repetitieve melodie die vlot in het gehoor blijft hangen is onontbeerlijk voor deze soort muziek die heel wat groovy elementen uit de jazzsound lijkt te bevatten. De meditatieve klanken van deze nummers brengen de luisteraar in een bedwelmende sfeer waarvoor nochtans geen extra roesverwekkende middelen nodig zijn.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Zephyrus Records

video